/ Roadtrip NY → LA 2014 /

Svar på kommentar / USA / Flygbiljetter

 
Svar: Vi bokar alltid våra resor själva/separat oavsett om det är en weekend på 3 dagar eller en månad i USA. Vi tycker att det är bättre, enklare (okej det kanske det inte är men mer tydligt eftersom man bestämt allting själv) och framför allt billigare.
 
Både till och från USA flög vi med Norwegian och har ingenting att klaga på. Vi bor ju i Norge men det går att flyga från Sverige (Göteborg eller Stockholm) med dem också så kolla norwegian.no och se om det är bättre priser jämfört med det du har kollat på innan.
 
Vi bokade våra biljetter till New York i februari och åkte 1 augusti, så ett halvår innan och betalade ca 5500 kr för båda. Biljetterna från Los Angeles till Oslo bokade vi kanske i maj och betalade omkring 6000 kr (tillsammans) för dem. På hemvägen behövde vi dock köpa till en extra incheckad väska så 6300 kr för att vara exakt ;-)
 
Det vi gjorde var att ständigt kolla på flygpriserna, dem går ju alltid upp och ner och när vi tyckte att det var ett bra pris och inte trodde att det skulle sjunka så mycket mer bokade vi direkt och kollade inte mer på sidan ifall vi kunde bli besvikna. Varför vi väntade så länge med hembiljetterna vet jag inte, det kan ha varit något med priserna kanske.
 
Det absolut bästa med att boka allting separat och själv, inte genom någon resebyrå (eller vad kallar man ving och liknande?) är att du kan bestämma vilken tid du kan åka. Du kan övervaka priserna, jämföra med andra flygbolag och slipper massa extra kostnader för att någon annan har pusslat ihop kassa flygtider åt dig.
 
Vi valde att flyga från Oslo 18:00 och med tidsskillnad så var vi framme i New York lokal tid runt 21:00. Perfekt, bara att gå och lägga sig och vara utvilade. Vi klarade oss helt okej från jetlag. Rekommenderar det än att komma fram på dagen, man är inte så pigg efter en 8 timmar flygtur och tidsskillnad. Visserligen blir det en extra hotellnatt när man bara går dit och lägger sig det första jag gör men jag tycker lätt att det är värt det.
 
Hem flög vi runt samma tid fast lokal tid i Los Angeles, och landade i Oslo runt 14:00 på eftermiddagen. Då hade vi flygit på natten och sovit några timmar. Det funkade helt okej och vi var inte överdrivet trötta när vi kom hem, vi kunde hålla oss vakna tills vi skulle sova senare  på kvällen. :)
 
Så kort och gott: Vi bokade flygbiljetter genom norwegian, dit- och hemresebiljetterna bokade vi vid två olika tillfällen med flera månaders mellanrum. Totalpriset var inte över 6000 kr per person tur och retur.
 



Angående hotell - om du har frågor på det - vet inte vad ni ska göra för resa :) Men vi hade bokat första veckan innan vi kom dit. Alltså hotell i New York och Niagara Falls. Sen skulle vi vara hos ett par vänner ett par dagar och bokade hotell genom hotels.com dagen innan vi skulle åka.
 
Vi kollade på gps:en hur långt vi hade till nästa mål, var det för lång körtid så tog vi bara ett random litet ställe emellan och bokade ett rum. Vi kom undan väldigt billigt genomsnittet per natt var nog 300 kr men då var kraven säng, wifi och gratis parkering. Vi sov många nätter på ett hotell/motell utmed vägen och stack tidigt på morgonen. 
 
Någon gång använde vi även hotwire - en app där du kan hitta billiga hotell. Du får läsa om hotellets facilieter men du får inte veta vad det heter eller se bilder på det (eller eventuellt kunde man se bilder, jag minns inte). Vi använde den 2 eller 3 gånger. I Las Vegas bland annat, vi bodde på Luxor (pyramid-hotellet) för "skit och inget". Sparade tusenlappar genom att boka med hotwire. Vi ville dessutom lägga till en natt och dem i receptionen bad oss att boka genom något annat än dem för att en natt hade kostar ca 4000 kr. Vi gick in på hotwire igen och när man sitter på hotellet och läser om det så var det lätt att lista ut vilket som var rätt.
 
Oftast bokade vi hotell kvällen innan vi skulle åka men det fanns dagar då vi inte hade en aning om något, eller att vi inte var nöjda med priserna så vi bara körde och när det började bli eftermiddag/kväll så gick vi in på hotel.com och bokade ett rum någonstans. Körde kanske max en timma och checkade in. Sista veckan valde vi dock ett 5-stjärnigt hotell i Los Angeles som drog upp genomsnittspriset för hotellnätterna avsevärt. Men efter 3 veckor i bil ville vi ha lite lyxigt semesterliv!
 
Bara fråga om det är något mer ni undrar :)
 
 
 
 
#1 / / louise:

Tack för svaren :) Vet inte om vi ska åka än men jag är sugen på att dra till USA med Carl ;)